Deskundige van ons dagelijks bewegen
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken: het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt, als het lichaam even niet meewerkt. Iemand die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut; de deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Hieronder leest u meer over wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit daarvan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.
Voor wie is de fysiotherapeut?
Jaarlijks gaan ongeveer 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding, omdat een beweging problemen oplevert of omdat ze ongewenst urine en/of ontlasting verliezen. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten vanwege een ongeval of ziekte, zwangerschap of bevalling, een verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk gaan of, als u in een ziekenhuis of revalidatiecentrum verblijft, zelfs eerder naar huis gaan. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.
Wat doet de fysiotherapeut?
Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.
Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, bejaardenhuis of verpleeghuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.
Fysiotherapeuten willen een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling.
Hoe komt u bij de fysiotherapeut terecht?
De fysiotherapie is direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u zelf een afspraak kunt maken met de fysiotherapeut. U kunt ook met een klacht eerst naar de huisarts, die kan u dan eventueel doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Ook kan uw specialist u doorverwijzen. Als u advies wilt, is het mogelijk om zelf contact op te nemen met een fysiotherapeut voor een afspraak.
De huisarts/specialist en fysiotherapeut wisselen geregeld onderling patiënteninformatie uit en hebben overleg over eventuele complicaties. Als de behandeling is afgerond, doet de fysiotherapeut weer verslag aan de verwijzer en geeft aanwijzingen voor eventuele vervolgbehandeling.
Hoe is de kwaliteit van fysiotherapie gewaarborgd?
Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie Fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden.
Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Daarbij kunt u denken aan gedragsregels, richtlijnen voor behandelingen, een wettelijke klachtenprocedure en wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt bijscholing gestimuleerd. Wie aan alle eisen van behandelingen, praktijkervaring, scholing en vakoverleg voldoet wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister Fysiotherapie van het KNGF.