Rugklachten

Rugklachten komen veel voor. Circa 75% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met (lage) rugklachten. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen aspecifieke lage rugklachten en rugpijn met specifieke oorzaken. Deze laatste vorm wordt maar bij ongeveer 5% van de mensen gevonden. Voorbeelden van specifieke lage rugklachten zijn hernia, kanaalstenose en discopathie. Het overgrote deel is dus aspecifiek, waarvan de exacte oorzaak niet duidelijk is oftewel niet aantoonbaar met beeldvormend onderzoek. Dat komt meestal doordat de pijn, wel of niet hevig, niet heeft geleid tot waarneembare schade. Een aanhoudende pijn bijvoorbeeld als gevolg van belasting van de rug door tuinieren of (verkeerd) sporten kan veroorzaakt zijn door overbelasting van spieren of andere structuren van het bewegingsapparaat. Vervolgens kunnen andere factoren aanwezig zijn die het herstel van rugpijn belemmeren. Een fysiotherapeut of manueel therapeut in onze praktijk kan u helpen de oorzaak van de klachten te vinden en/of de reden aan te wijzen waarom uw klachten niet herstellen.  In onze praktijk kunt u bij alle fysiotherapeuten of manueel therapeuten terecht voor (lage) rugpijn. Wij verwijzen naar elkaar door als expertise van een andere collega nodig lijkt.

Onderzoek
Zoals bij elke aandoening zullen we eerst met u op zoek gaan naar de oorzaak van de rugklachten en naar factoren die de rugklachten mogelijk in stand houden. Na een uitgebreid gesprek volgt er meestal een lichamelijk onderzoek, waarbij functieproblemen in bijvoorbeeld de wervelkolom of de spieren opgespoord kunnen worden die de rugpijn kunnen veroorzaken. Uiteindelijk worden de bevindingen met u besproken, waarna zo mogelijk een plan opgesteld wordt voor behandeling van uw rugklachten.

 

Behandeling
De behandeling van rugpijn bestaat vaak uit het herstellen van verschillende functies van de wervelkolom en de spieren door middel van mobilisaties of manipulaties en/of behandeling van spieren door middel van massage of oefeningen voor versterking van de spieren. Om de behandeling te ondersteunen zult u waarschijnlijk oefeningen en adviezen krijgen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de oefenzaal met paramedisch fitness instructeurs.

Voor de behandeling van rugpijn proberen we zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Hierdoor bent u verzekerd van een goed onderbouwde behandeling van uw rugpijn.

Zoekt u een gespecialiseerde therapeut voor behandeling van uw rugpijn in Ede? U kunt telefonisch contact opnemen met onze praktijk via 0318 – 651 052. We zullen dan een eerste afspraak voor de behandeling plannen. Heeft u vragen over onze specialisaties en behandelmethoden? U kunt ons dan bellen of een mail sturen naar info@fysiopraktijkveluwsepoort.nl.

Voor patiënten met rugklachten die niet naar de praktijk kunnen komen is het mogelijk rugpijn in Ede bij u thuis te behandelen. Voor behandelingen aan huis (alleen in Ede) is een verwijzing van de huisarts nodig.

Fysiopraktijk Veluwse Poort in Ede