Kaakklachten (TMD)

Bij de orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) komt u meestal met klachten die gerelateerd zijn aan de kaak, zoals kaakpijn of geluiden die uw kaak maken, maar ook voor klachten die voor uw gevoel niet aan de kaak gerelateerd zijn zoals (onverklaarbare) oorklachten of kiespijn. Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor stoornissen in het bewegingsapparaat van het kauwstelsel.

Voor behandeling van kaakklachten kunt u terecht bij Fysiopraktijk Veluwse Poort in Ede.

De meest voorkomende klachten bij TMD zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • het niet goed kunnen openen van de mond
  • pijn in en om het kaakgewricht, dat vaak wordt ervaren als oorpijn
  • knappende of krakende kaakgewrichten
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • abnormale slijtage van het gebit
  • ook hoofd- en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel
  • oorklachten zoals oorpijn, druk in de oren enzovoorts, zonder aanwijsbare oorzaak op KNO-gebied
  • migraine of een andere hoofdpijn in combinatie met bruxisme (tandenknarsen of -klemmen).

Deze klachten kunnen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld eten, bijten, kauwen, geeuwen en praten. Maar ook kunnen de klachten invloed hebben op meer algemene activiteiten zoals werken, sporten, het uitvoeren van hobby’s en slapen.

Oorzaak

Klachten ontstaan vaak wanneer de kauwspieren en/of het kaakgewricht, meestal onbewust, overmatig worden ingezet voor niet essentiële bewegingen en daarmee overbelast worden. De zogeheten parafuncties, of gewoonten, die kunnen leiden tot TMD-klachten, zijn onder andere de volgende: klemmen met de kaken, tandenknarsen, nagelbijten, tongpersen, vaak kauwgum kauwen enzovoorts. Kaakpijn ontstaat vaak in perioden van stress, slecht slapen of het moeten leveren van prestaties, zoals het afleggen van een examen of het starten met een nieuwe baan.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat onder andere uit een uitgebreid vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek waarin de functie van de kaakgewrichten en de kaakspieren beoordeeld wordt en gekeken wordt naar de aanwezigheid van belastende mondgewoonten.

Behandeling

Door adviezen en begeleiding kan de kaakfysiotherapeut helpen met het afleren van deze belastende mondgewoonten. Verder behandelt de kaakfysiotherapeut de pijnlijke spieren, leert de patiënt zelfmassage en ontspanningsoefeningen, helpt bij het vergroten van de mondopening en geeft oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel.

Behandeling van kaakpijn wordt gedaan door een kaakfysiotherapeut. In onze praktijk zijn dat Sanjin Azabagic en Laura de Kruijff (i.o.). Iedere donderdag is er een multidisciplinair kaakpijnspreekuur, waarin tandarts-gnatholoog Michiel van Everdingen, Sanjin Azabagic en in sommige gevallen een psycholoog (Noor Kleiman van Oostrum) samen naar een patiënt kijken. Voor indicatie en/of meer informatie kijk op www.kaakpijnede.nl

Fysiopraktijk Veluwse Poort in Ede