Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming (facialis parese)

Voor behandeling van aangezichtsverlamming en/of begeleiding bij aangezichtsverlamming in Ede kunt u terecht bij Fysiopraktijk Veluwse Poort in Ede.

Bij een aangezichtsverlamming is de aangezichtszenuw (nervus facialis of zevende hersenzenuw) uitgevallen. Meestal gebeurt dat aan één kant van het gezicht. Wanneer de zenuw niet meer functioneert kunnen de spieren van het aangezicht niet meer bewegen en heeft men een scheef gezicht.

Bij uitval van de nervus facialis kan bijvoorbeeld de wenkbrauw niet meer omhoog worden getrokken (geen rimpels in het voorhoofd) en hangt deze soms laag over het ooglid, kan het oog niet meer worden gesloten, mist het hoornvlies bescherming en/of hangt de mondhoek scheef naar beneden, wat het glimlachen onmogelijk maakt en lastig is met slikken en praten.

Oorzaak
Ongeveer de helft van de gevallen van een aangezichtsverlamming ontstaat plotseling, zonder aanwijsbare oorzaak. Patiënten worden als het ware wakker met een scheef gezicht of het ontstaat in een paar uur zonder andere verschijnselen of aanwijsbare oorzaak. Deze aandoening wordt ook de “Verlamming volgens Bell” of “Bellse Parese” genoemd. Doorgaans treedt er na een paar weken of maanden spontaan herstel op.

In sommige gevallen zijn virale aandoeningen (blaasjes op en rondom oorschelp), ongevallen, steekwonden, schedelbasisbreuk of tumoren oorzaak van facialisuitval.

Behandeling
Gelukkig herstelt de aandoening vaak grotendeels vanzelf. In de gevallen waarbij onvoldoende herstel is, kan mimetherapie zinvol zijn. Het doel van de behandeling is de symmetrie in uw gezicht te herstellen. Tijdens de therapie leren we u de bewegingen van uw gezicht beter onder controle te krijgen. Dit doen we opdat uw gezicht zo symmetrisch mogelijk beweegt bij eten, drinken, praten of bij het uitdrukken van emoties. Zo leert u in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.

Bent u onzeker over het beloop van uw klachten, dan is begeleiding door een mimetherapeut vaak prettig. Door middel van een meetinstrument, Sunnybrooke,  kan de mate van asymmetrie bepaald worden en gedurende een bepaalde tijd gevolgd worden om te zien of, en hoeveel, herstel er plaatsvindt.

Fysiopraktijk Veluwse Poort in Ede